La finalitat de la redacció del Pla Director de l’Arbrat és la de disposar d’un pla de gestió que marqui uns principis bàsics, una política d’actuació i unes pautes tècniques i de gestió que ajudin a conservar i millorar el patrimoni arbori; en definitiva disposar d’un document de treball que orienti les decisions i que actuï de marc de referència en la planificació i la gestió dels carrers arbrats del municipi de Sant Adrià de Besòs.
L'arbrat pot actuar com a element organitzador de la trama urbana, com coberta dels nostres viaris i per donar escala humana als edificis. Els espais arbrats confereixen identitat, estructura i significat al paisatge urbà. Són llocs que possibiliten la diversitat d'usos i afavoreixen la trobada i la permanència, és a dir, fan més humana la ciutat. Si volem gaudir dels beneficis que ens pot oferir l'arbrat a la ciutat per fer més habitable l'entorn urbà, hem d'introduir les seves necessitats en la planificació. Sorprenentment en incorporar les necessitats associades a l'arbrat estem incorporant les necessitats dels ciutadans.
L’objectiu final és poder gestionar de manera més eficaç i sostenible els arbres dels carrers de la ciutat, en base als següents punts:
Protegir, conservar, restaurar i millorar l’estat fisiològic dels arbres.
Fomentar el desenvolupament de la superfície arbrada dels carrers de la ciutat.
Disposar d’un patrimoni d’arbrat divers, en bon estat, protegit, segur i adaptat.
Garantir la plena integració de l’arbrat existent i promoure l’arbrat com a un element vertebrador d’una ciutat més habitable amb un espai públic de qualitat.
Fomentar el marc de relacions entre l’administració responsable i altres actors relacionats amb l’arbrat de la ciutat.
Potenciar les qualitats ambientals dels arbres a l’entorn urbà.
Millorar la percepció del ciutadà envers l’arbre. Aconseguir una bona convivència entre la ciutadania i els arbres, i avançar en el valor que la societat assigna a l’arbrat.
Optimització econòmica en el manteniment i conservació de l’arbrat viari.
Incorporar criteris de jardineria sostenible i adaptació al canvi climàtic.
Potenciar la incorporació dels criteris per facilitar el desenvolupament i el manteniment de l’arbrat des de la seva concepció.
Adaptar-se a la normativa vigent que sigui d’aplicació.
Potenciar la diversitat de la vegetació, l’augment de cromatisme i la floració.
Potenciar la connectivitat i la proximitat al ciutadà d’Espais Verds, així com la inclusió del verd urbà en les actuacions i planificació municipal.
Proposar estratègies i accions comprensibles que es puguin aplicar en altres àmbits municipals.
Protecció de l’arbrat en els projectes i les obres.
Definició d’afectacions i compensació de danys ocasionats per tercers.
-
Contribuir als Objectius de Desenvolupament de l’Agenda 2030 de Nacions Unides,adoptats com a acord globals en les agendes internacionals:
-
Objectiu 11 Ciutats i comunitats sostenibles. Fer que les ciutats siguin inclusives, segures, resilients i sostenibles; i més concretament l'objectiu 11.7 proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs.
Objectiu 13 Acció Climàtica. Adoptar mesures per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
Objectiu 15 Vida Terrestre. Promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, concretament mitjançant l'objectiu 15.9 d'integrar en la planificació local els valors dels ecosistemes i la diversitat ecològica.
En conseqüència, tot i que hi ha elements que no corresponen a aquest Pla, s’estima l'opinió emesa per Joan Flores López pel que fa als aspectes relacionats amb el Pla Director de l’Arbrat.
Compartir