ANUNCI
En les polítiques de l’envelliment actiu, com a paradigma per un bon envellir no patològic, situa a la gent gran en una visió positiva per tal d’aconseguir una qualitat de vida que pugui oferir possibilitats per poder escollir, accions basades en drets que recullin les opinions, les aspiracions i les necessitats des del reconeixement de l’altre.
Per aquest motiu és voluntat l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs aprovar la creació del Consell de la Gent Gran per impulsar la promoció de la participació i autoorganització de la gent gran de la ciutat i la interacció de manera transversal entre tots els òrgans i les institucions que actuen com a motor de la participació de la gent gran al territori, tant des de la societat civil: empreses, associacions, equipaments, etc., com des dels ens públics d’abast municipal.
En conseqüència, se sotmet a consulta pública prèvia l’aprovació del Reglament del Consell de la Gent Gran, d’acord amb la següent memòria:
Antedecents
No existeixen antecedents de Consell de gent gran o altre espai de participació a on aquests col·lectius tinguin participació i veu pròpia.
No obstant, és una de les actuacions recomenades per la Diagnosi i Disseny del Pla d’Acció elaborat l’any 2022 amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el servei de Dinamització de Gent Gran del municipi.
És també un mecanisme que permet l’actual Reglament de participació municipal de Sant Adrià, aprovat l’any 2021, concretament a la Secció II del Capítol IV anomenat «Òrgans formals de participació: consells municipals», articles 49 i 50.
Necessitat i oportunitat
Els poders públics, en la seva actuació, s’han de sotmetre a diversos principis, entre els quals es troba el de participació de la ciutadania en els assumptes públics. Aquest principi s’ha desenvolupat a la legislació de règim local, d’una banda a l’article 69 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i, pel que fa a Catalunya, als articles 62 i 63 del Text refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, aprovat per Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, que estableixen que, per facilitar aquesta participació ciutadana en la gestió dels assumptes municipals, cal instrumentar mecanismes com la creació d’òrgans de participació sectorial en un àmbit concret de l’actuació municipal, sense que puguin en cap cas substituir ni assumir competències pròpies dels òrgans de govern municipals.
Les polítiques, els serveis i les estructures relatives a l’entorn físic i social per les persones grans es dissenyen per donar suport i permetre que envelleixin activament. El terme actiu fa referència, no només a la capacitat d’estar físicament actiu sinó també a una participació continua en les qüestions socials, econòmiques, culturals, espirituals i cíviques.
Esdevé indispensable la implicació de la gent gran a la vida comunitària de manera transversal incorporant la perspectiva de la gent gran.
El Consell Municipal de Gent Gran de Sant Adrià de Besòs ha de tenir facultats informatives i deliberatives per millorar els processos de participació en matèria de les necessitats de la gent gran del municipi.
Deliberar sobre l'orientació general de temes d’acció social
Debatre i informar sobre els projectes de plans d'actuació i plans estratègics en matèria de gent gran.
Deliberar sobre les qüestions que la Regidora de l’àrea competent en matèria de dinamització i participació sotmeti a la seva consideració.
Trametre les seves conclusions a altres consells de participació del municipi.
Les que li atribueixin les lleis o els reglaments.
Objectius
Fomentar la participació directa de les persones, les entitats i els sectors interessats, establint a l’efecte els mecanismes adients d’informació, estímul i de seguiment de les seves activitats.
Assessorar l’Ajuntament en els diferents programes i/o actuacions que aquest dugui a terme a la ciutat, de manera que siguin accessibles a qualsevol persona, i prevengui l’assistència i participació de les persones grans.
Fomentar l’aplicació de polítiques i actuacions municipals integrals i integradores encaminades a la defensa dels drets dels/de les nostres grans.
Fer una recerca, recull i estudi de dades per tal d’arribar al coneixement permanent i el més exacte possible de la realitat social de les persones grans de la nostra ciutat: associacionisme, activitats específiques que es fan, activitats en que més es participa... etc.
Els problemes que es pretenen solucionar
Reunir informació, realitzar estudis, debatre i difondre informes sobre la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania del municipi.
Elaborar propostes, impulsar i dinamitzar serveis i activitats destinades a millorar la qualitat de vida en les matèries competents dels ciutadans/es del municipi.
Conèixer les inquietuds i necessitats en matèria social i de benestar dels diferents agents implicats.
Elevar als òrgans competents de l’Ajuntament els acords, informes, propostes d’estudi que s’elaborin en aquesta matèria.
Reforçar el teixit associatiu de l’àmbit mitjançant una política de suport a les entitats, i aconseguir una participació ciutadana més gran en matèria de polítiques de gent gran activa.
Possibles solucions alternatives regulatòries i no regulatòries
Resulta precís crear un Consell de Gent Gran dotat d’un Reglament normatiu aprovat pel Ple Municipal que faciliti i normalitzi la participació de la gent gran del municipi.
El Consell està inclòs dins del Pla «Sant Adrià Ciutat Amiga de la Gent Gran» per promoure la participació i autogestió d eles persones grans en el municipi. Aquesta acció vol apoderar les persones grans per facilitar que puguin incidir en les decisions sobre polítiques de ciutat, programació d’activitats, etc.
Compartir