En aquest context, s'entén la salut no només com un estat d’absència de malaltia, sinó com un ”estat de complert benestar físic, mental i social» (OMS, 1946) que inclou:
Els “determinants socials de la salut”, és a dir, els factors econòmics, mediambientals, culturals, socials i polítics vinculats a polítiques no sanitàries que condicionen els estils de vida i les decisions de la ciutadania respecte la seva salut.
La intervenció sobre tots els determinants de la salut per tal de reduir les desigualtats en salut que generen els diferents determinants socials
El concepte de «Salut a Totes les Polítiques», que incorpora la preocupació per la salut no únicament a l’àmbit d’actuació del sistema sanitari, sinó a sectors tan amplis com l'educació, els serveis socials, el transport, l'urbanisme, serveis tècnics, etc.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (Assemblea General de Nacions Unides, 2015), els quals persegueixen l’objectiu d’erradicar la pobresa, lluitar contra les desigualtats i les injustícies i frenar el canvi climàtic, entre altres.
Amb aquesta visió més àmplia, la salut deixa d’estar només en mans del sistema sanitari per estendre’s a múltiples camps, ampliant la seva complexitat i la manera d’abordar-la. L’elaboració del Pla de Salut de Sant Adrià de Besòs ha de permetre establir les bases d’aquests objectius més ambiciosos i vertebrar la coordinació entre tots els agents involucrats per tal d’assolir que les persones que viuen a Sant Adrià gaudeixin de bona salut i benestar.
DIAGNOSI DE SALUT
L’any 2021 es va dur a terme un ampli treball de recol·lecció de dades de diferents indicadors quantitatius i qualitatius relacionades amb la salut dels ciutadans del municipi de Sant Adrià de Besòs. En aquesta fase hi van intervenir el Centre d’Atenció Primària Dr. Barraquer, el Centre d’Atenció Primària La Mina, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i l’Agència de Salut Pública, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Els resultats d’aquesta diagnosi es van presentar el 28 de juny de 2022 al casal Dalt de la Vila.
Al document final de la Diagnosi de Salut, es pot trobar la metodologia emprada en la realització d’aquesta recerca, la qual inclou tan dades quantitatives (demografia, situació socioeconòmica, indicadors de salut, de malaltia, de mortalitat, estils de vida, qualitat de l’aire a la ciutat, de l’aigua de consum, etc.), com qualitatives (anàlisi de la percepció dels principals actors del municipi participants de grups focals de discussió o d'entrevistes en profunditat).
La Diagnosi ha estat el primer pas per identificar els reptes del municipi en termes de salut, essent les línies estratègiques identificades per a treballar: els hàbits de salut, la salut mental, la xarxa relacional i l’entorn i la salubritat del municipi.
PLA D'ACCIÓ
Una vegada identificades les línies d’actuació, es definiran els objectius estratègics a assolir per a cada una d’elles, els objectius operacionals i les accions a dur a terme per al període 2023-2027. Per fer-ho es portaran a terme diferents metodologies de participació ciutadana i tècnica:
-
Tres sessions participatives de World Café:
World Café CAP La Mina – Dimecres 22 de febrer, a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Font de la Mina, per a les persones que tenen el CAP La Mina com a Centre d’Atenció Primària de referència. Cal confirmar assistència enviant un correu a contacte@ambsalut.cat
World Café CAP Dr. Barraquer – Dijous 23 de febrer, a les 6 de la tarda, al Casal Dalt de la Vila, per a les persones que tenen el CAP Dr. Barraquer com a Centre d’Atenció Primària de referència. Cal confirmar assistència enviant un correu a contacte@ambsalut.cat
World Café tècnic, amb persones de perfil tècnic. Sessió participativa tancada.
Qüestionari on-line
Qüestionari en paper, que serà distribuït en diferents espais del municipi
Compartir